Waarom zangtechnische oefeningen?

Gepubliceerd op 23 oktober 2020 om 16:22

Ik denk dat iedereen die zingt het volgende gevoel kent: je hebt een superleuk nummer gevonden wat je uit volle borst mee wil zingen! Je begint vol goede moed en het gaat best lekker, totdat… daar dat ene kleine stukje is dat net niet helemaal goed wil lukken. Je gaat daar tegenaan hikken en daarmee is eigenlijk een groot deel van de lol er al weer van af.

Dat is natuurlijk ontzettend zonde, want zingen moet vooral leuk zijn!

 

Daarom gebruik ik in mijn zanglessen (naast het zingen van een door jou gekozen nummer natuurlijk) ook veel oefeningen om je zangtechniek te verbeteren.

Deze oefeningen komen uit het Universal Voice System en zijn gericht op het verbeteren van een van de klankkenmerken, bijvoorbeeld luidheid, helderheid of scherpte.

Daarvoor kijken we ook naar het stemkarakter van het nummer of moeilijke stukje: speech, belt, whisper of classical. Want bij ieder stemkarakter zijn de klankkenmerken weer net een beetje anders. Zo gebruik je in whisper veel lucht (geaspireerdheid), terwijl je dat in speech vaak helemaal helder bent.

Ik kijk welke klankkenmerken passen bij het door jou gekozen nummer en welke jij hiervan nog kan trainen of verbeteren zodat het wél lukt!

En het leuke is ook: omdat je dit dan getraind hebt, kun je het ook in andere liedjes gaan toepassen. Door de technische oefeningen leer je je stem op verschillende manieren gebruiken, zodat je uiteindelijk steeds zelf of met mij samen kan gaan kiezen welke manier je bij welk nummer inzet.

Zie het als een machine: jouw machine krijgt er steeds nieuwe knopjes bij en je leert die knoppen steeds op andere manieren te draaien. Stel ze zelf in en voilà: jouw nummer is af!

 

Zijn technische oefeningen het leukst om te doen? Niet echt. Maar voelen dat iets wat je moeilijk vond ineens wel lukt, maakt het helemaal goed! En maak het natuurlijk voor jezelf zo leuk mogelijk: doe je oefeningen bijvoorbeeld tijdens huishoudelijke klusjes zoals afwassen of strijken. Denk hierbij aan de quote van Mary Poppins zoals hiernaast, dat maakt het al een stuk leuker 😉 Veel plezier!